101 zanimljivost o NIRVANI

101 zanimljivost o Nirvani
1. Kurt Cobain nije roden u Aberdeen-u, već u gradiću Hoquiam u blizini Aberdeen-a.
2. Roditelji sva tri najbitnija člana Nirvane su bili razvedeni.
3. Procjena za tiskanje Nevermind-a je bila maksimalno 200.000 primjeraka. Prodao se u 20 miliona po zvaničnim podacima i uklonio Michael Jacksona sa 1. mjesta Bilbordove top liste albuma.
4. Nevermind se posljednje nedjelje 1991. godine prodavao brzinom od 373.250 primjeraka za 7 dana, čak bolje nego Metallica-in BLACK u tradicionalno metalskim lancima prodavnica i to u odnosu 4 : 1.
5. Pat Smear-ovo pravo ime je Georg Ruthenburg. On je Rumun.
6. Kurtov kućni broj dok je živio u Olimpiji je bio 352 – 0992
7. Prvo razbijanje instrumenata na stage-u je bilo 30.10.1988.
8. Prva pejsma koju je Kurt naučio svirati na gitari je bila Back in Black od AC DC.
9. Spot za Sliver je snimljen u Kurtovoj garaži.
10. Frances Bean Cobain je rođena 18.08.1992. u 7:48 ujutro sa 10 dana zakašnjenja.
11. Da je Frances bila muško, zvala bi se Eugene.
12. Krist je živio u Hrvatskoj 1 godinu kad je imao 14. Tečno govori hrvatski.
13. Kurt i Krist su glasali za Bila Klintona 1992. na predsjedničkim izborima.
14. Krist je napustio svjet muzike poslje Nirvane i neuspjelih projekata sa Sweet 75 i Ayes Adrift. Sad se bavi lokalnom politikom u Sijetlu.
15. Kurt i Courtney su se smuvali u Čikagu 12.10.1991. a vjenčali se na Havaima – Vaikiki 24.02.1992. Krist nije bio na venčanju, Dave jeste.
16. Courtney je bila starija od Kurta 2 godine.
17. Oni su se često prijavljivali u hotelima pod imenom ‘Mr and Mrs Simon Richie’- Sid Vicious-ovo pravo ime.
18. Kurt Cobain-ova mama i mama Dave Grohl-a su se prvi put upoznale na NIRVANA's 1992 Saturday Night Live proformance.
19. Krist i Šeli su se vjenčali 30.12.1988. u njihovom stanu u Takomi.
20. Spencer Elden ( beba sa Nevermind-a ) ima platinijumsku kopiju albuma, koja mu visi iznad kreveta. Nije dobio ni jedan $ za tu fotografiju.
21. Pat Smear se pojavljuje u spotu Princa “Rasberry Beret”. Bio je bos na Unplugged in New York, sa rumunskom trobojkom na gitari koju je svirao.
22. Kurt i Krist su išli kod istog tipa na časove gitare – Warran Mason.
23. Omiljeni bendovi Dave Grohl-a su Prodigy, Primus, Supergrass i Black Sabath.
24. Dave je prvo bio gitarista, pa onda bubnjar. Za vreme Nirvane je svirao na TAMA Art Star II bubnjevima sa 4 činele Avedis Zildjian.
25. Krist ima 2 mačke – zovu se Einstain i Doris.
26. Snimanje Bleach albuma je koštalo 606,17 $. Jason Everman im je posudio 500 $, član kasnije Soundgarden-a. Bleach je snimljen 24. prosinca 1988.
27. Nevermind je koštao 300.000 $, a Geffen-u je donio čistu zaradu od 50 miliona $.
28. Teen Spirit je dezodorans koji postoji u oblicima : Baby, Puder i Kalifornija.
29. Kurt Smells like Teen Spirit je napisala Kathleen Hanna iz grupe Bikini Kill na zidu u Kurtovoj sobi. On nije imao pojma da je to ime dezodoransa.
30. Kurtova sestra se zove Kim, a Dave-ova Lisa.
31. Pravo ime Courtney Love je Michelle Love Harrison.
32. Imena prije NIRVANA su bila : Ted ED Fred, Bliss, Throat Oyster, Pen Cap Chew, Windowpane i Skid Row.33. U Nirvani je bilo 13 članova. Jedino su Kurt i Krist bili od samog početka. Najviše je prošlo neodgovarajućih bubnjara.
34. Pjesma School ima 14 riječi.
35. 2 tjedna poslije rođenja Frances, sud je proglasio Kurta i Courtney za nemarne roditelje i oduzeo im kćerku. Potrošili su te godine 300.000$ na sudu da bi je vratili. Ona je tada bila kod sestre Courtney, Jamie Love.
36. Posljednji Nirvanin koncert je bio u Minhenu 1. ožujka 1994. “Terminal Einz” i trajao je 15 minuta.
37. Nama najbliže održan Nirvanin koncert je bio u Ljubljani 27. veljače 1994 u Tivoliju.
38. Kurt je nastavio sa uzimanjem heroina da bi ublažio bolove u želucu, za koje ni jedan ljekar nije našao adekvatan lijek.
39. Dave Grohl je izbačen iz katoličke škole zbog cjelodnevnog pušenja trave. On je napustio školovanje sa 17 godina.
40. In Utero je snimljen za 6 dana, a sa miksanjem je trajalo 2 tjedna, u studiju Stiva Albinija, usred guste šume, 70 km od Mineapolisa.
41. Najbitnije Kurtove djevojke su bile Tobi Vail i Tracy Merander.
42. Grohl-ova bivša žena se zove Jennifer Youngblood i ona je radila fotografije sa omota za From the Muddy Banks of the Wishkah. i na Unplugged in NY
43. Krist i Šeli ( njegova žena ) se znaju od srednje škole.
44. Kuća u Seattle-u u kojoj je živjeo Kurt i u kojoj je ubijen koštala je 1,1 mil $.45. Kurta je pronašao električar Gary Smith.
46. Kurtova omiljena igračka je bila plastični majmunčić CHIM-CHIM.
47. Za Kurta je specijalno dizajnirana gitara Fender JAG-STANG, kombinacija Fender JAGUAR i MUSTANG dizajna. Tu gitaru koristi u spotu za Heart-Shaped Box.
48. Na Unplugged in New York, koristio je Martin D-18E akustičnu gitaru iz 1958. godine, veoma rjedak primjerak.
49. Butch Vig – producent na Nevermind-u je gitarista grupe Garbage.
50. Dave Grohl je dao bubnjarski i gitarski rif za Scentless Apprentice.
51. Kurt je od efekata koristio : echo flanger, abrasive flanger, vibrato wobble, deep chorus. Glave na pojačalima su bile ili Marshall ili Mesa Boogie. Od pedala koristio je : ProCo Rat fuzz Box, Tech 21 Original Sansamp pedal, DS-2, Big Muff, Small Clone Chorus, Small Stone Phaser, Polychorus i Echoflanger.
52. U spotu za Smells Like Teen Spirit, Dave Grohl nosi majicu sa logoom njegovog bivšeg HC benda Screem.
53. W. Axl Rose, seksistički egoista koji misli da mu svjet nešto duguje, je nosio kapu sa natpisom NIRVANA u spotu za Don’t Cry, jer nije mogao sakriti svoju fascinaciju bendom iz Sijetla. Kapa je na krevetu pored njega, dok se njemu tresu ruke, a ona riba – super model kao nešto zapisuje. Nirvana nije mogla smisliti G’N’R i odbili su lični poziv da sviraju na privatnoj žurci za Axl-ov 30.-ti rođendan i da krenu sa njima i Metallica-om na veliku US turneju.
54. Courtney Love je priznala 1996. da je uzimala heroin za vrijeme trudnoće.
55. Novčanica na omotu za Nevermind je interna šala članova benda na zahtev fotografa koji je radio omot – Kirk Weddle, da mu godišnji honorar bude 7500 $ dok je album zvanično u prodaji.
56. Kad su se vjenčali, Kurt i Courtney su živjeli kod gitariste grupe Hole – Eric Erlandson-a, koji ih je ubrzo zatim izbacio iz svog stana jer nije mogao podnjeti njihovo drogiranje i svinjac koji su ostavljali za sobom.
57. Kurt je plakao na vjenčanju, Courtney nije.
58. Kurtov idol iz djetinjstva je bio Evil Kenevil.
59. Pjesma Love Buzz je obrada danskog benda Shocking Blue, na koje se Krist napalio svojevremeno. Da bi mu udovoljio, Kurt je pristao da obrade tu stvar, ali je naučio samo prvu strofu, jer ga je mrzjelo da uči i drugu.
60. Prva turneja poslije snimanja Bleach-a je bila po najmanjim mogućim klubovima, obično za gajbu piva ili za 100 $ – maksimalno.
61. Prvi veliki Nirvanin koncert je bio u Motor Sports Centru 22. rujna 1990. pred 1500 posjetilaca. To je jedini koncert na kome je svirao Danny Peters bubnjeve, a Dave Grohl je bio u publici.
62. Tada se prodavala Nirvanina majica “FUDGE PACKIN’, CRACK SMOKIN’, SATAN WORKSHIPIN’ MOTHERFUCKERS”.
63. Puška kojom je ubijen Kurt Cobain je sačmarica Remington 11, kalibar 22, teška 3 kilograma i koštala je 300 $. Kupljena je na ime Dylan-a Carlsona, Kurtovog najboljeg prijatelja.
64. Cobain je imao 3 puta više heroina u krvi od maksimalne doze, što znači da nije mogao uzeti pušku i pucati u sebe nakon ubrizgavanja 225 mg heroina, jer tolika doza izaziva neposrednu i trenutnu smrt.
65. El Duce ( Elodon Hoke ) je posvjedočio da mu je Courtney nudila 50.000 $ da ubije Kurta. Dva puta je prošao na testu laži. Ubijen je 7 dana poslje iznošenja tvrdnje u javnost da je Courtney naručila ubojstvo Cobain-a.
66. Dave Grohl svira gitaru i pjeva u grupi Foo Fighters, poslje Nirvane. To mu je matični bend. I dalje svira bubnjeve u raznim bendovima. Svirao je čak i za Pearl Jam u Australiji na 2 koncerta, jer se njihov bubnjar nije dobro osjećao. Često jam-uje sa Taylor Hawkins-om na koncertima Foo Fightersa. Svirao je i sa Queens of the Stoneage, Killin’ Joke, Motorhead… Sada je i producent nekim bendovima. Foo Fighters-i imaju svoj HOME STUDIO, gdje snimaju svoja LP izdanja.
67. Dave bar jednom sedmično sanja Kurta i to je uglavnom u fazonu : Ho, shit! You are alive!!! Nikad ga ne sanja da je mrtav. Dave je u Nirvani bio psihički najstabilniji.
68. U Sijetlu se okupilo oko 7000 ljudi kad je objavljeno da je Cobain tragično izgubio svoj život. To je prvo masovno okupljanje tog tipa od smrti John-a Lenona.
69. Na oproštajnom pismu je dopisano nekoliko poslednjih redova da bi izgledalo kao oproštajno od života. Cobain nije mislio napustiti Zemlju, već da napusti Courtney, Nirvanu, muziku i Seattle.
70. Slučaj Cobain je bio otvoren samo 3 sata. Već 10 godina uspješno korumpirani vlastodršci odbijaju da otvore RE-OPEN CASE, i dokažu da je Cobain ubijen, a ne da se ubio.
71. Tom Grant, privatni detektiv, je prvi čovek koji je bacio sumnju na zvaničnu verziju i izneo u javnost podatke koji je osporavaju. Granta je unajmila Courtney da pronađe Kurta, ali nije očekivala da će on nju staviti na listu kao prvu osumnjičenu za naručenje ubojstva svog muža i da je napadne – shvativši što se događa.
72. Prvi osumnjičeni za izvršenje ubistva je Michael Dewitt, muška dadilja u rezidenciji Cobain-ovih.
73. Kurt se prvi put pokušao ubiti u Rimu 3. ožujka 1994. sa 50 tableta rohipnola pomješanih sa šampanjcem. Cobain je bio 20 sati u komi poslije toga.
74. Tom Grant je uspjeo pronaći Cobain-a 3. travnja, ali mu je pobjegao.
75. Cobain je ubijen 5. travnja 1994. u 2 h poslijepodne u apartmanu iznad garaže u okviru kompleksa Greenhouse.
76. Kurta je pronašao elktričar Gary Smith 8. travnja 1994. u 8:40 ujutro.
77. Kurt Cobain je kremiran 14. travnja 1994.
78. Kurt nikada nije vratio Jason Evermanu 500 $ koje im je posudio za snimanje Bleach-a. Jason je kasnije bio basista u Soundgarden.
79. Posljednja pjesma koju je Nirvana zajedno snimila u studiju je You Know You’re Right.
80. Nekreditovana i nenapisana na omotu, poslednja pjesma na Nevermind-u se zove Endless, Nameless ili the Noise Jam.
81. Gitara kojom je snimljena pesma Polly na Nevermind-u, je imala samo 5 žica.
82. Krist je odrastao na Think Of Me Hill- najvišem brdu u Aberdinu, Wa.. Za vreme lijepih dana mogao je primati signal Portland Oregon radio stanica.
83. Za vrijeme Unplugged in New York, Nirvana i the Meatpuppets su odsvirali Sweet Home Alabama jam, koji nije stavljen na album.
84. Heart-Shaped Box je dobila nagradu za Best Art Direction na MTV Video Music Awards 1994.
85. Krist Novoseliću je pravo ime ‘Krist’ iako je on godinama koristio ‘Chris’.
86. Kurt je svoje ime spelovao kao : Curt Cobain, Kurdt Kobain, Kurdt Kobane.
87. Eric Erlandson je koristio jednu od Kurtovih gitara u spotu ‘Doll Parts’ grupe Hole.
88. Mike Mills je također svirao Kurtovu Jag Stang gitaru u R.E.M’-ovom ‘What's the Frequency Kenneth?’ spotu. Gitara je također korištena u R.E.M.-ovoj pjesmi posvecenoj Kurtu Cobainu – ‘Let Me In.’
89. ‘Gallons Of Rubbing Alcohol Flow Through The Strip’, posljednja pjesma na In Utero, je snimljena u Brazilu u Januaru 1993.
90. Pravi Nirvana font je Bodini Extra Bold Condensed.
91. Domar ( čistač ) u spotu za Teen Spirit je stvarno domar u privatnom životu. On je ponovio svoju ulogu u parodiji Wierd Al Yankovich-a “Smells Like Nirvana”.
92. Ben Shepard ( kasnije se proslavio u Soundgarden-u ) je bio Nirvana roadie 1989, i zamalo njihov drugi gitarista.
93. Sonic Youth su zaslužni što je Nirvana “isplivala” i potpisala za veliku izdavačku kuću. Oni su poveli Nirvanu kao predgrupu na turneju po Europi pod nazivom “1991. : The Year Punk Broke”.
94. Dave Grohl u spotu za Teen Spirit svira na crvenim bubnjevima marke Pearl.
95. Pat Smear-ova mama je operska pevačica, a otac pronalazač. On je radio u prodavnici SST Super Store u LA-u, kad mu je ponuđeno da bude drugi gitarista u Nirvani. On je svirao prije Nirvane u legendarnom LA punk bendu the Germs.
96. Prvi bend u kome su Kurt i Krist svirali zajedno se zvao ‘the Stiff Woodies.’
97. Smells like Teen Spirit je prvi put uživo odsvirana 17.04.1991.
98. Dave je formirao svoj prvi bend sa prijateljem kad je imao 10 godina. Bend se zvao ‘the H.G. Hancock Band.’
99. Nirvana je osvojila Grammy nagradu 1995 za Unplugged In New York.
100. ‘Nevermind’ nije riječ. Da bi bilo gramatički ispravno, moralo bi biti “Never mind.” Ali to je već iskorišćeno za album Sex Pistols-a.
101. Kristova mama je i dan danas frizerka u Aberdinu.

2 komentara

Komentariši